Första maj 2019

I år hade jag möjlighet att tala på första maj i Vallentuna och Täby. Roligt!

Mitt tal började med Greta Thunberg och klimatet. Fortsatte med ännu mer klimat, möjligheten att göra skillnad och tron på vår kraft att gemensamt skapa en bättre framtid.Läs gärna mitt tal nedan för att se om jag ge lite framtidshopp trots de många utmaningar vi står inför. Tack alla som arrangerade och lyssnade!

Förstamajtal Vallentuna Täby Åsa Westlund 2019

Mötesdeltagare,

Tack för att jag har fått komma till er idag. I somras började en då 15-årig tjej klimatstrejka varje fredag utanför Sveriges riksdag. Jag var där och pratade med henne flera gånger. Hon var otroligt påläst. Då i början satt hon precis utanför entrén till riksdagen. Ibland själv, ibland i sällskap med ett fåtal andra. Numera är det svårt att komma fram till henne på grund av alla tv-kameror och aktivister som gjort henne sällskap. Greta Thunberg har på kort tid blivit den kanske mest inflytelserika svensken i världen. För tillsammans med tusentals andra unga har hon äntligen satt klimatet överst på agendan. Och jag är så otroligt glad för det.

Men det finns en grupp som inte gläds. Som inte kan låta bli att kritisera henne. De är arga. På att hon inte går i skolan som hon ska, på att hennes mamma är känd, på att hon inte har lösningar på allt, ja de är till och med arga på henne för att hon är ett barn.

Och det är kanske det som är själva kärnan i hela fenomenet Greta Thunberg. Att vi alla någonstans tror om oss själva att vi skulle göra allt som står i vår makt för våra barn. Men så står ett barn där- och säger rakt i ansiktet på oss att det är precis det vi inte gör. Vi gör inte allt för våra barn. Tvärtom. Vi förstör våra barns framtid. Vi minskar hela tiden deras möjlighet att få leva ett bra liv. Och hon kräver att vi tar ansvar och förändrar oss. Och när någon kommer med ett budskap som är obekvämt, ja som kanske till och med skrämmer oss är det lätt hänt att vi känslomässigt vänder oss mot den som kommer med budskapet. Att vi riktar vår ilska mot budbäraren, trots att budbäraren vill oss väl. Men vi vuxna måste klara av att använda intellektet. Det är inte Greta Thunberg som hotar våra eller våra barns möjligheter att leva ett bra liv. Inte heller är det de förändringar som minskade klimatutsläpp innebär som hotar vår möjlighet till ett gott liv. Det största hotet mot det liv som vi lever är att inte stoppa klimatutsläppen. För då kommer förutsättningarna för mänskligt liv bli helt annorlunda. Det forskarna visade i sin rapport för FN:s klimatpanel i höstas var att vi fortfarande har chansen att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grad. Men framför allt visade de att om medeltemperaturen stiger bara lite mer än så- till 2 grader- ja då blir katastroferna många gånger fler och betydligt mer omfattande.

Mötesdeltagare,

Idag demonstrerar vi precis som Greta Thunberg. Men många andra dagar ägnar vi oss åt parlamentariskt arbete. För vi vet att det är genom gemensamma politiska beslut som vi förändrar samhället i grunden. Och det vet också Greta Thunberg, det är därför som hon deltar i Europaparlamentets kampanj för att få fler att utnyttja sin rösträtt i valet till Europaparlamentet den 26 maj.

Mötesdeltagare,

För en del är valet till Europaparlamentet lite otydligt. Vad handlar det egentligen om? Vi ska utse vilka svenskar som ska representera oss i EU:s parlament, men vad spelar det för roll? Det kan jag tala om länge, för jag har tack vare ert stöd fått möjlighet att sitta i Europaparlamentet i tio år, mellan 2004-2014. Valet den 26 maj spelar en avgörande roll för om vi ska klara klimatet och miljön, för om svenska löntagare ska kunna leva på sin lön och inte riskera livet på jobbet och för om vi ska kunna behålla den demokrati och de mänskliga rättigheter vi lärt oss ta för givet.

Alla svenskar tycker inte lika. Inte heller när de åker till Bryssel. När jag skulle driva igenom högre klimatkrav i EU började jag inte med att försöka övertyga svenska moderater. För då hade jag aldrig kommit någonstans, de hörde tyvärr till de parlamentariker som bromsade klimatarbetet mest. Nej jag började förstås med att övertyga min egen partigrupp med ledamöter från hela Europa, sedan övertygade vi tillsammans de gröna, de liberala och vänsterpartiets partigrupp för att forma en så progressiv majoritet som möjligt. Och när vi svenska socialdemokrater ville se till att svenska fackförbund skulle kunna ställa krav om kollektivavtal för alla som jobbar i Sverige var de svenska moderaterna våra största motståndare. Ni hörde rätt. Våra största politiska motståndare när vi försökte försvara den svenska modellen med kollektivavtal var inte några andra européer, utan just svenska moderater. Så vilka svenskar som får möjlighet att ta plats i Europaparlamentet har en avgörande betydelse för vilka beslut EU kommer att ta de närmsta 5 åren.

Mötesdeltagare,

Har då de beslut EU tar någon betydelse? Ja, väldigt stor betydelse. Kanske störst betydelse på det område som jag hade förmånen att arbeta med i Europaparlamentet; klimat och miljö. Låt mig ta några exempel. En av de frågor som jag arbetade mest med var hur mycket farliga ämnen som industrierna i Europa ska få släppa ut till den luft vi alla andas. En annan var hur höga krav på säkerhet som vi ska ställa på de kemikalier som finns överallt omkring oss. I hudkrämen vi smörjer in oss och barnen med, i våra lakan och kläder, i de madrasser vi sover på och de leksaker barnen leker med. Och en annan fråga var förstås klimatet- ska vi ta ledningen och minska våra klimatutsläpp här och nu för att få resten av världen att följa efter, eller ska vi vänta tills resten av världen kanske också gör något? Och mötesdeltagare, Inte i någon av de här frågorna – faktiskt inte i någon viktig miljöfråga under mina tio år i Europaparlamentet – tyckte vi socialdemokrater lika som de svenska Moderaterna. Det gör skillnad vem som får företräda Sverige – det gör skillnad vem man röstar på i EU-valet.

Mötesdeltagare,

Det finns mycket att oroa sig för i den värld vi lever i just nu. Men vi vet att det är möjligt att förändra världen till det bättre. Steg för steg och genom demokratiska beslut är det just det vår arbetarrörelse har gjort de senaste drygt hundra åren. Jag vill berätta om ett sådant exempel. En av de viktigaste striderna jag tog i Europaparlamentet var att vi skulle våga ställa tuffa klimatkrav på nya personbilar. Det var kontroversiellt. Både Sverige och många andra EU-länder har stor fordonstillverkning. Den står för en stor del av ekonomin, men också för en stor andel av sysselsättningen. Därför var det många i parlamentet som var lite rädda för att ställa krav på just fordonsindustrin. Men jag och flera andra stod på oss. Och vi lyckades. Vi fick en lagstiftning på plats som tvingade alla fordonstillverkare i Europa att skynda på sin klimatomställning.

När jag några år senare fick möjlighet att åka på studieresa till Sydkorea med riksdagens näringsutskott besökte vi en av deras stora biltillverkare; Hyundai. Vi träffade deras hållbarhetschef som berättade länge och väl om allt de gjorde för att ställa om till mer klimatsmarta bilar. Jag frågade honom vad det var som låg bakom det här arbetet- var det kunderna som efterfrågade klimatsmarta bilar? politikerna som krävde det? eller den dåliga luften i Söul som drev på utvecklingen? Han tittade först osäkert på mig som om han försökte förstå om jag skämtade med honom. Sedan utbrast han; – Men det beror ju på er lagstiftning! Jag hade aldrig fått göra de här satsningarna för min ledning om inte EU:s lagstiftning krävde det. Vi vill ju sälja våra bilar i hela världen och eftersom ni har den tuffaste lagstiftningen så följer vi den. Mötesdeltagare, Med detta exempel vill jag peka på att det är möjligt att påverka framtiden. Genom en så enkel sak som att rösta i Europaparlamentsvalet kan vi påverka vad som händer i Sverige och EU, men också i hela världen. Vi socialdemokrater har också förmånen att ha den svenska europaparlamentariker som haft störst betydelse för klimatet under den gångna mandatperioden på just vår lista; Jytte Guteland. Låt mig ta ett exempel. Som företrädare för den näst största partigruppen spelade hon en avgörande roll i arbetet med att förändra det utsläppshandelssystem som är EU:s viktigaste klimatverktyg. De utsläppsminskningar som hon var med och jobbade fram motsvarar Sveriges nuvarande årliga utsläpp gånger 50. Det behövs verkligen inga fler argument- jag kommer med er att kampanja hårt för att hon ska få fortsätta sitt klimatarbete och självklart också kryssa henne i EU-valet.

Mötesdeltagare,

När jag satt i Europaparlamentet så satt också pappa och dotter le Pen där. De ställde till oreda vid omröstningarna, skrek och gapade för att få uppmärksamhet. I det faktiska arbetet som ägde rum i utskotten märkte jag sällan av vare sig dem eller andra högerpopulister. Men gruppen av nationalister och högerpopulister har vuxit sig starkare sedan dess. Det finns flera opinionsundersökningar som spår att den här gruppen av partier kommer att vara stora vinnare i det val vi nu har framför oss. Och de kommer inte bara från Frankrike, Ungern eller Polen.

Den svenska europaparlamentarikern och toppkandidaten för Sverigedemokraterna Kristina Winberg fick i SVT:s valkompass frågan om vem som är hennes största politiska förebild. Hon svarade då Viktor Orban, Ungerns premiärminister. Man kan undra vad det är som gör att hon beundrar Orban så mycket?

Är det att Orban gett arbetsgivare rätt att ensidigt beordra löntagare att arbeta upp till 400 timmars övertid per år. 400 timmar- det är en extra arbetsdag i veckan. Dessutom behöver arbetsgivaren inte betala ut någon lön för övertiden förrän efter 3 år. Om företaget då finns kvar. I värsta fall kan alltså löntagare i Ungern tvingas arbeta upp till 1200 timmars övertid på tre år och sedan inte få betalt alls.

Eller är det att Orban begränsat strejkrätten så att fackföreningar inte får strejka utan att först komma överens med arbetsgivaren om hur stor strejken ska vara?

Eller är det för att Orban tapetserat Ungern med en antisemitisk kampanj om den ungerskfödde amerikanska finansmannen Georg Soros?

Tyvärr är Sverigedemokraterna inte ensamma om att normalisera det som nu händer i Ungern. Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet, fick i en annan intervju frågan om hon föredrog Frankrikes president Emanuel Macron eller just Viktor Orban. Hon svarade att hon inte kunde välja, att båda var lika destruktiva. Detta alltså trots att Orban alltså är en premiärminister som inte respekterar grundläggande demokratiska principer utan istället vill ha en illiberal demokrati- eller envälde som det i själva verket handlar om. Den som vinner valet ska i den illiberala demokratin kunna styra utan krångliga domstolar som står upp för rättstatens principer, utan fackförbund som står upp för löntagares rättigheter, utan universitet som står upp för akademisk frihet och utan oberoende media som granskar makten.

Mötesdeltagare,

Det finns de som kritiserar oss när vi pratar om hotet från högeerextremismen, påstår att vi överdriver när vi säger att vi tänker stå på rätt sida av historien. Att dagens extremism inte är lika farlig och inte lika stor som 1930-talets fascism.

Men jag säger som Stefan Löfven: Om vi inte reagerar på det vi ser växa runt om oss nu – när ska vi då reagera?

När nazisterna marscherar på våra gator? Det gör de redan. Idag, på första maj 2019 demonstrerar de i Kungälv.

Ska vi reagera när högerextremisterna mobiliserar för att skrämma meningsmotståndare till tystnad? Det gör de redan. Och det slår mot journalister, feminister och socialister.

Ska vi reagera när Förintelsens överlevare kommer till oss och säger att det de en gång såg hända, nu verkar ske igen? Det gör de redan.

Den extremism och det hat som vi ser runt omkring oss måste bekämpas. Nu. Vi socialdemokrater tänker vara en del av motkraften, vi tänker ta striden för demokratin och för människovärdet, i Sverige, men också i Europa. EU måste stå upp för de värderingar som alla medlemsstater skrivit under på när de gick med i unionen.

Det är viktigt för EU:s trovärdighet i Europa, men också för EU:s trovärdighet i det globala arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati.

Mötesdeltagare,

Med detta sagt råder det ingen tvekan om att vi gjorde rätt efter valet i höstas, när vi till slut kom överens med Liberalerna och Centerpartiet om ett samarbete och kunde bilda regering ihop med Miljöpartiet. Alternativet hade varit den mest högerinriktade regering Sverige haft i modern tid och politiskt inflytande för Sverigedemokraterna. Jag är glad över att också L och C – till skillnad från M och KD – valde att se hotet från högerextremismen. Men det saknas inte utmaningar i samarbetet för oss som vill se ett mer jämlikt och hållbart Sverige.

Jag tror att det finns brett stöd för att förbättra polisen och rättsväsendet och för att stärka försvaret. Det kommer att vara svårare att få gehör i den riksdag som valdes i höstas för tillräckligt med pengar till välfärden, och därför är det en seger att vi i överenskommelsen med C och L också har med just mer pengar till välfärden i kommuner och landsting.

Men vi måste ha större ambitioner för framtiden än så. Under de här åren fram till nästa riksdagsval måste bli ännu bättre på att få folk med oss, att engagera sig tillsammans med oss. Vi måste bli bättre på att ge människors engagemang utrymme hos oss, och vi måste bli bättre på att samarbeta med andra folkrörelser och andra partier.

Jag är övertygad om att det är många som ser och upprörs över att skolan idag sviker tusentals barn- barn som blir så kallade hemmasittare – ofta på grund av att de trots funktionshinder inte får det stöd de har rätt till i skolan.

Jag är övertygad om att vi är många som ser att det stöd som ska finnas där när vi behöver det som mest – sjukförsäkring och LSS- måste fungera bättre.

Jag är övertygad om att många upprörs över de anställningsvillkor som råder för många idag – med ändlösa korta vikariat och timanställningar – som gör det helt omöjligt att leva ett normalt liv med familj och bostad.

Alla de som liksom vi vill leva i ett land där skolan ger stöd till varenda unge att utveckla sina bästa stämningars längtan, där välfärden finns och fungerar för alla som behöver den och där alla som kan jobba har ett jobb att gå till – alla de måste varje dag uppleva att de delar den drömmen med oss socialdemokrater och att vi tillsammans kan åstadkomma ett sådant samhälle.

Mötesdeltagare,

Det saknas som sagt inte utmaningar. Men inte är de större nu än de var för 130 år sedan. Genom aktivt folkrörelsearbete och parlamentariskt arbete har vi förändrat Sverige. Vi vet att det är möjligt att förändra tillvaron till det bättre och övervinna stora samhällsutmaningar. Låt oss göra det och låt oss få fler att delta i det arbetet tillsammans med oss. Tack för att ni lyssnade.