Rätten till säker abort

I veckan deltog jag och flera andra politiker, främst kvinnor, i RFSU:s kampanj för rätten till säkra aborter.

Den 23 februari var det nämligen ett år sedan som USA:s då ganska nytillträdda president Donald Trump drog in allt amerikanskt bistånd till organisationer som hjälper kvinnor att göra abort (the gag rule) Därför skickade RFSU denna dag ett paket till Trump med en T-shirt med budskapet; #MakeAbortionsSafeAgain

Som de flesta vet innebär begränsad aborträtt att kvinnor tvingas till osäkra aborter istället. Det innebär i sin tur att de riskerar allt ifrån livslånga skador och sjukdomar till döden.

När president Bush gjorde samma sak under sin presidenttid – drog in pengarna till organisationer som stödde kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i t ex Afrika – gick EU in och fyllde tomrummet av finansiering.

När nu president Trump återinförde ”the gag rule” efter Obamas presidenttid tog Sverige- som redan är världens största givare av stöd till kvinnors reproduktiva och sexuella hälsa- tillsammans med Belgien, Nederländerna och Danmark initiativ till en givarkonferens under namnet She Decides i Bryssel. Ett 50-tal länder deltog, liksom parlamentariker och organisationer från Asien, Afrika, Europa och Amerika liksom FN-organ. She Decides mobiliserade finansiellt och politiskt stöd till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Sverige utökade också sitt finansiella stöd till SRHR. Jag är stolt över att Sverige har en feministisk regering som står upp för kvinnors rättigheter. Kvinnors rätt att själv bestämma över sin kropp har alltid legat varit viktig för mig. I Europaparlamentet var jag en av de kvinnor som i en debatt anklagades för att ha skuld till lika många människors död som Adolf Hitler genom vårt stöd för aborträtten (!).

Men även i Sverige finns det de som vill begränsa aborträtten. Flera svenska parlamentariker i Europaparlamentet från KD och Moderaterna har röstat emot när Europaparlamentet röstat om just att EU ska stödja kvinnors rätt till abort i det internationella biståndet och stå upp emot ”the gag rule”. Deras argument var ofta att EU inte skulle arbeta med jämställdhetsfrågor alls. Men eftersom EU ägnar sig åt både utrikes- och internationellt bistånd där dessa frågor är helt centrala anser jag att den typen av argument faller platt.

I Sveriges riksdag har jag tillsammans med Lena Hallengren (S) varje år motionerat om just aborträtten. Det har vi gjort eftersom vi vet att det finns ledamöter och partier även i Sveriges riksdag som vill angripa aborträtten. Jag och Erika Ullberg (S) skrev till exempel nyligen en artikel om Sverigedemokraternas vilja att begränsa kvinnors makt att själv besluta om abort.

Kristdemokraternas partiledare har också sagt att hon vill begränsa aborträtten och dessutom uttalat sitt stöd för samvetsfrihet i vården. (Eva Franchell har skrivit bra om det här.)Den kampanj som nu genomförs för just samvetsfrihet i vården är nog det allvarligaste hotet mot aborträtten här i Sverige. Att på så sätt begränsa och försvåra kvinnors tillgång till skulle få allvarliga konsekvenser. Dessutom är det förstås principiellt fel att man ska kunna hänvisa till religion för att slippa utföra vissa arbetsuppgifter som man anställts för.