Bra, men det räcker inte

SCB presenterade idag sin mätning över partisympatier. Mest fokus hamnar förstås på M som tappar mest, SD som nu även i SCB blir andra största parti och C som vunnit mest. De tre partierna står tillsammans för dramatiska förändringar i väljaropinionen. M har dessutom en ledarskapskris som inte tycks helt lätt att hantera.

Men om SCB-mätningen skulle bli valresultat så skulle en annan stor skräll vara att KD åker ur. De tycks faktiskt ligga stadigt under riksdagsspärren och SCB bekräftar detta. Om KD åker ur är förstås alliansen ett minne blott.

För S del så finns det några saker att säga. Det går lite uppåt för oss i opinionen nu. Det tyder på att investeringarna som vi gör i skola, välfärd och minskad klimatpåverkan tillsammans med den sjunkande arbetslösheten och satsningarna på att öka tryggheten i vårt samhälle ger visst resultat även i opinionen. Men lyckas vi inte ta ett rejält kliv framåt innan valet så kommer det att bli tufft att fortsätta att tillsammans med andra styra landet.

Vi har tagit ett stort ansvar för att ta emot flyktingar under vår mandatperiod. Det är jag stolt över. Men nu måste vi visa att vi klarar detta hela vägen. Att vår politik gör att de som får stanna kommer i arbete och blir en del av vårt samhälle. Samtidigt måste vi tydligt visa att vår politik förbättrar välfärden, inte minst skolresultaten, sjukvården och stödet till äldre och funktionshindrade. Välfärden måste finnas där för alla när man behöver den. Idag brister det för ofta. Människor hamnar i kläm mellan system och många barn får inte de chanser att lyckas i livet som de borde få.

Allt detta medan vi fortsätter axla ansvaret för att vi ska klara av att undvika stora klimatförändringar och andra miljö- och hälsohot från till exempel kemikalier.

Det kommer inte att bli lätt. Men roligt. 🙂