Europavalåret

SVT Forum
SVT Forum

I veckan fick jag möjlighet att i SVT Forum vara med och tala om vad som händer i EU just nu. Jag och Gunnar Wetterberg och programledaren Per Malm samtalade om såväl valen i Nederländerna, Frankrike och Tyskland som Junckerplanen.

Programmet spelades in och sändes samma dag som valet i Nederländerna ägde rum. Och jag tror att jag gav uttryck för min frustration över att det framställts i media som att högerpopulisterna är ostoppbara. Och att nästan allt fokus är på  I vart fall var jag tydlig med att man inte kan tolka utvecklingen som något segertåg för högerpopulismen. Då ”glömmer” man att Alexander Van der Bellen (fd gröna partiet) vann presidentvalet i Österrike mot högerpopulisten Norbert Hofer. Och att Geert Wilders parti i Nederländerna gått ned kraftigt i opinionsmätningarna. Valresultatet som det sedan blev kan knappast heller tolkas som något annat än en besvikelse för Geert Wilders. Visserligen fick han fler mandat än i förra valet, men långt ifrån vad han hoppats på. Framför allt gick partier som kraftigt tagit avstånd från hans idéer framåt mest i valet.

Så nu hoppas jag på en mer balanserad rapportering inför valet i Frankrike.

Vi talade också en del om Martin Schultz framgångar i Tyskland för SPD:S räkning. Martin Schultz var min gruppledare i fem år och min talman i 5 år i Europaparlamentet. Och även om jag har stor respekt för att han är en skicklig politiker så är jag faktiskt lika förvånad som alla andra över att det har gått så bra för honom i opinionen. Men mer om Martin Schultz en annan gång…