S-ledamöter besökte Järfälla

IMG_4947

I riksdagen är vi nio socialdemokrater från Stockholms län. I partiinterna sammanhang kallas vi ofta ”länsbänken”. Jag har förmånen att vara ”länsbänksansvarig” för detta härliga gäng.

Ett par gånger i månaden gör några av oss gemensamma utåtriktade aktiviteter tillsammans någonstans i vår valkrets.  I måndags var jag, Alexandra Völker, Mathias Tegnér, Björn von Sydow och Faradj Koliev på besök i Järfälla. Vi ville åka dit för att med egna ögon se hur det, när så många hävdar att det är nästan omöjligt att bygga,  – ändå går att bygga så mycket på kort tid.

I Stockholmsregionen finns en enorm bostadsbrist, och några kommuner bygger väldigt lite. Men några av kommunerna där Socialdemokraterna är med och styr lyckas bygga väldigt mycket. Haninge, min egen kommun, där Meeri Wasberg (S) är kommunstyrelsens ordförande, byggde till exempel mest i Stockholmsregionen 2015.

Men Järfälla bygger alltså också mycket och i måndags lyssnade vi på planerna och erfarenheterna så här långt och besökte också den nya Barkabystaden. Bara här ska det byggas 18 000 bostäder till 2030. I Barkabystaden besökte vi Herrestaskolan, Sveriges första i modern tid byggda skola i trä. Jättefin och otroligt tyst inomhusmiljö! Vi besökte också ett av de nya kvarteren där personal från byggherren Åke Sundvall AB visade oss runt.

IMG_4949

Vi träffade förstås också de båda S-kommunalråden Claes Thunblad och Eva Ullberg. De betonade att det inte bara handlar om att bygga bostäder, utan om stadsutveckling. Där det byggs bostäder behövs också kollektivtrafik, skolor, förskolor, kulturbyggnader, idrottsanläggningar,  mötesplatser och grönområden. Och under mark krävs avlopp, fjärrvärme och el. Det blir mycket att tänka på och planera för, men också otroligt spännande att få vara med och utveckla.

Summasummarum visar Järfälla och några andra kommuner i Stockholmsregionen att det går att bygga för att alla som vill bo här ska kunna få en bostad. Men det kräver förstås kommunala ledare och för den delen invånare som prioriterar och vill detta. Och förstås – bra kollektivtrafik till också nya bostadsområden. Det var också tydligt att hyresrätter inte bygger sig självt, utan här krävs det nog fortsatt statligt investeringsstöd och kommunala företrädare som prioriterar att det ska finnas hyresrätter.

Det ska bli otroligt spännande att följa Järfällas utveckling framöver. Tack för besöket!