Att möta hat med kärlek – även i Haninge

Den här veckan har många uppmärksammat det hat som riktats mot det barn som Åhléns använde i sin Lucia-reklam. För mig är det helt obegripligt att vuxna människor kan bli så provocerade av en så fin bild på ett litet barn. Som mamma hoppas jag verkligen att ingen av de vuxna som yttrat sig med förakt och hat i tonen om denna bild inte själva har barn.

I måndags hade vi kommunfullmäktige i Haninge. En av punkterna handlade om att Haninge ska göra sitt bästa för att ta vårt ansvar för att de flyktingar som fått uppehållstillstånd efter den stora flyktingvågen 2015 ska få  en bra start i Sverige. En start som skapar bästa möjliga förutsättningar för att de ska lyckas och kunna bidra till vårt gemensamma samhälle så fort som möjligt. Stämningen i lokalen var hotfull. Mötet hade dessutom föregåtts av att två partier spritt rädsla och vi- och dom- tänkande i alla brevlådor.

I det här samhällsklimatet är jag väldigt orolig för demokratin. Vem vågar stå upp mot allt detta hat och hot? Faktum är att jag ofta tänker på den här dikten som tillskrivs Martin Niemöller (det diskuteras vilka grupper han egentligen nämnde och i vilken ordning):

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Därför blir jag så otroligt glad så fort någon vågar stå upp för alla människors lika värde och rätt. Så otroligt glad över alla som vägrar vika sig för hatet. Mitt parti är fullt av sådana människor – så tacksam över er.

I tisdags anordnades en ljusmanifestation för ett öppet Haninge där människor aktiva i många olika delar av civilsamhället deltog. Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande (S) talade.

Gladast har jag dock blivit av den nya folkrörelsen #jagärhär Att sprida kärlek, vett och sans till debatten – så klockrent. Tack! Och alla ni som känner att ni inte kan göra allt, men att ni ändå kan göra något – in på Facebook, gå med i #jagärhär-gruppen och gör en insats.