Nej, homofober med inskränkt kvinnosyn ska inte bli EU-kommissionärer

Jag har själv varit med och stoppat två kommissionärer som Europaparlamentariker. Och jag hoppas att jag nu kommer att få vara med och stoppa den tredje.

Imorgon tisdag har vi i miljöutskottet tillsammans med inre marknadsutskottet en ufrågning av Tonio Borg. Nominerade kandidater till kommissionärsposter frågas alltid ut av de utskott som i Europaparlamentet ansvarar för de ämnen som ingår i den tilltänkta kommissionärens portfolio. Hälsofrågorna ligger i miljöutskottet.

Den som nominerats som efterträdare till John Dalli är Tonio Borg. Borg kommer från Malta och betraktas där som ärkekonservativ i sin syn på kvinnors rättigheter (rätt till abort och skilsmässa) och HBTQ-personers mänskliga rättigheter. Och med tanke på det allmänna klimatet på Malta säger det en hel del. Några exempel på vad han agerat för på Malta hittar du här i Ingrid Hedströms utmärkta artikel i DN.

Som hälsokommissionär skulle Borg få ansvar för frågor som berör dessa frågor. Hur skulle Borg till exempel ställa sig till forskning om diskriminering av HBTQ-personer inom hälsovården? Hur skulle han hantera frågor som berör kvinnor som reser till andra länder för att genomföra aborter? (Borg har själv på Malta agerat för att gravida kvinnors rätt att resa ska begränsas om de kan misstänkas vilja göra en abort utomlands.) Gränsöverskridande försäljning av dagen-efter piller? Hur skulle han hantera frågor som information om/prevention av hiv/adids och andra sexuellt överförbara sjukdomar? Visst, det största ansvaret för dessa frågor vilar på respektive medlemsstat, men också i det europiska samarbetet kommer dessa frågor upp med jämna mellanrum.

Som kommissionär skulle han också ha en röst i frågan om EU:s viktiga bistånd till fattigare länder som idag inbegriper stöd till kvinnors reproduktiva rättigheter. En central och viktig fråga med tanke på hur många kvinnor som hela tiden dör på grund av bristen på lagliga och säkra preventivmedel och aborter.

Imorgon när utfrågningen äger rum kommer så klart Borgs syn på kvinnors rättigheter, rätten till skilsmässa, rätten tilll abort och HBTQ-personers mänskliga rättigheter stå i centrum. Själv kan jag inte se ett enda argument för varför vår partigrupp skulle ge vårt stöd till en person med en så extrem hållning i frågor som är så centrala för oss. Varför skulle vi ge honom chans att påverka dessa viktiga frågor som kommissionär?? Nej, jag kommer förstås att argumentera för ett tydligt nej,

Det här kommer att vara den stora frågan under utskottets utfrågning. Men det finns också en annan fråga som kommer få utrymme, nämligen den om tobaksdirektivet, korruptionsmisstankarna mot Dalli och EU-kommissionens ordförandes roll i den historien. För att förhindra fortsatta spekulationer måste Borg i princip ha med sig ett brev från Barroso där de lovar att utan dröjsmål lägga fram förslaget till tobaksdirektiv.

Intressant?

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,