Långt ifrån tillräckligt

Som väntat blev resultatet i Durban långt ifrån tillräckligt. Men det finns trots det anledning att vara försiktigt positiv.

Resultatet blev till slut ungefär som förväntat. Den fortsatta processen till ett bra, bindande avtal går vidare. Därmed lever fortfarande hoppet om att världen ska lyckas ta sig samman och förhindra de värsta klimatförändringarna. Vid några tillfällen var förhandlingarna trots allt nära att falla samman.

Det saknas dock fortfarande pengar, åtgärder och tillräckliga åtaganden om utsläppsminskningar för att vi ska klara tvågradersmålet.

Jag har ännu inte sett slutresultatet i fullo. Men The Guardian skriver som vanligt en bra artikel, här om slutförhandlingarna och resultatet av dem. Centralt är detta:

A compromise, suggested by the Brazilian delegation, saw the EU and Indians agree to a road map which commits countries to negotiating a protocol, another legal instrument or an ”agreed outcome with legal force”.

The treaty will be negotiated by 2015 and coming into force from 2020.
The deal also paves the way for action to address the ”emissions gap” between the voluntary emissions cuts countries have already pledged and the reductions experts say are needed to effectively tackle climate change.

Christiana Figueres,  Executive Secretary of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) sammanfattar det hela bra på twitter:

remarkable new phase in climate regime. Critical next step, and still insufficient. Must continue raising ambition.

Miljöminister Lena Ek verkar mer än lovligt glad över avtalet.

EU:s förhandlare Connie Hedegaard verkar mest lättad. EU har agerat klokare och mer strategiskt i och inför förhandlingarna i Durban än vad som var fallet i och inför mötet i Köpenhamn då Sverige var EU:s ordförande.

USA:s uttalanden om avtalet visar hur svårt de hade att acceptera även den här kompromissen….

Miljörörelsen, t ex Naturskyddsföreningens Svante Axelsson,  är besviken över innehållet, men de flesta inser också att själva processen räddades och att förhoppningarna om ett bra, bindande avtal därmed fortfarande lever.

AB, SR1, SR2, SVT, Expressen, DN, DN debatt, Miljöaktuellt

Intressant?

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,