Frågor för eftervalsdebatten

Den som idag har en färdig analys om vad som gick snett och vad vi ska göra för att få människors förtroende i framtiden, ska man inte ta på allvar. Men alla ställer vi oss frågan, och alla har väl någon gång när de läst de dåliga opinionssiffrorna under valrörelsen funderat på vad vi gör fel.

Många kommer att peka på mediernas roll. Och det är en viktig debatt. Men som parti kan vi inte påverka hur media arbetar särskilt mycket. Vad vi däremot kan förändra är oss själva. Det är viktigast. Samtidigt måste vi förstås utveckla de mediekanaler vi själva äger. Netroots spelar redan  idag en mycket stor roll, och betydelsen lär knappast minska framöver.  

Jag tänker inte presentera min bild av vad vi bör göra framöver idag. Det behövs mer eftertanke, mer kunskap om valresultatet etc. Eftersom jag själv varit hemma med barn i valrörelsen har jag heller inte träffat lika många väljare som vanligt. Därför litar jag inte lika mycket på min magkänsla som annars.

Men jag tänkte ändå börja bidra till debatten med några enkla frågor som jag tycker att vi bör ställa oss.

  1. Vi förlorade valet 2006. Väljarna sa då nej till vår politik. På vilket sätt skilde sig väljarnas uppfattning om vår politik 2006 mot 2010? Sa de nej till något annat 2010 eller upprepade de bara sitt nej till den politik de sa nej till redan 2006? Min gissning är att väljarna i princip valde bort oss av samma skäl nu som då.
  2.  Har något i grunden förändrats när det gäller människors värderingar sedan Socialdemokraterna var ett 40-procentsparti? Jag vet inte, men som jag förstår det tyder inga undersökningar på det.  Min gissning är att det därför hänt lite på detta område, möjligen lägger man i dag större vikt vid att själv kunna välja inom ramen för den offentliga välfärden. Och miljöfrågan tror jag är viktigare för många.
  3.  Om värderingarna är i stort sett desamma, varför röstar i så fall inte lika många på oss idag? Är det för att vi inte längre upplevs ha samma värderingar som tidigare eller bara för att någon annan upplevs som bättre representanter för de värderingarna?  För många av oss aktiva socialdemokrater är det till exempel självklart att vi står för en arbetsmoral, att var och en ska anstränga sig och göra rätt för sig. Men är det lika tydligt för väljarna att vi står även för den första delen i devisen:  ”Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov” ?
  4. Framtiden. Vart tog framtiden vägen i den här valrörelsen? Vad har vi för vision och hur vill vi nå dit? Grundläggande värderingsfrågor som tyvärr fick lite utrymme i debatten. Kanske för att vi själva inte gjorde skillnaderna så tydliga, eller för att vårt budgetutrymme slukades av sådant som varken tydliggör våra värderingar eller pekar tydligt framåt (sänkt skatt för pensionärer, en kraftigt höjd a-kassa. Högst önskvärda reformer i sak, men var det verkligen de viktigaste reformerna just nu? Eller borde kvaliten i välfärden, utbildning och klimatomställning fått mer?) Vår bild av vad som gör Sverige konkurrenskraftigt – hög utbildningsnivå och klimatomställning etc –  kunde ha varit tydligare för väljarna om vi också använt reformutrymmet till sådana investeringar. Finns det t ex i Anders Lagos och Anders Johanssons framgångssagor något att lära som handlar just om att tala och agera för framtiden? 
  5. Samarbetet med de rödgröna. Skrämde helt säkert bort en och annan väljare. Men det är svårt att se något bättre alternativ. Hur gör vi framöver?
  6. Partiledare. Visst har en del väljare svårt med Sahlin. Men ingen partiledare kommer att älskas av alla. Det gjorde knappast Göran Persson heller. Mona Sahlin gör och gjorde ett bra jobb i valrörelsen, och ingen hade gjort det bättre än hon.
  7. Glädjande nog hade vi bra fart på valrörelsen, många ville arbeta för oss i valet. Använde vi resurserna rätt?

Andra om Socialdemokraterna och valresultatet:  DN från S-valvakan. Svd, Göran Erikssons analys, AB med S-analys, AB om det parlamentariska läget, DN, DN2, Expressen, 
Expressen 2

Marika Lindgren Åsbrink med valanalys i Dagens samhälle.
Mats Engström, Peter Andersson, Peter Högberg, Fritt ur hjärtat, Johanna Graf, Johan Westerholm, Ulf Bjereld, S-buzz,

Jonas Morian

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,