Sahlin är bäst när det gäller

Duellen mellan Shalin och Reinfeldt i SVT igår var tydliggörande. Sahlin var lysande i sin argumentation om att vi alla tjänar på ett välfärdsamhälle som fungerar. Vad spelar det för roll om vi får några kronor i skattesänkningar om vi inte kan lita på att vi får stöd och hjälp när vi själva, barnen eller föräldrarna blir sjuka?

Pressen på Sahlin måste vara enorm, med medias ständiga jagande om dåliga opinionssiffror. Men igår visade Sahlin att hon är bäst när det gäller. Som en statsminister ska vara. Ingen osäkerhet och snabbare i repliken än vanligt. Dessutom mycket tydlig och bra argumentation som tydliggjorde att regeringens politik inte skapar fler jobb, bara ökade klyftor och försämrad trygghet för oss alla.

Och ännu viktigare; hon lyckades också tala om vad vi rödgröna vill. Tyvärr kom inte förskola, sjukvård och skolan upp till debatt. Det hade gynnat Sahlin ytterligare. För utbildning till personalen, fler anställda per barn, förskola även för de som är arbetslösa och studerar, förskola efter kontorstid samt sänkt maxtaxa visar att de rödgröna har en politik både för att göra det möjligt för fler att arbeta, och ge alla barn en bra start i livet.

Reinfeldt var sämre än vanlig. Antagligen märkte han det själv, för han tappade humöret. Då blir han arrogant och nedvärderande. En del av tittarna bryr sig säkert inte om det, men alla vi som själva ibland upplever hur män klappar oss på huvudet är allegiska mot  sådana tendenser. Reinfeldt tog dessutom själv upp att Socialdemokraterna och de rödgröna vill ta bort skattegapet mellan pensionärer och de som arbetar. Svårbegripligt att han gör det så ofta. Men gärna för mig, då slipper Sahlin ägna sin talartid åt att berätta om det. Retorikexperter som Elaine Bergqvist i Aftonbladet tycker att Reinfeldt trots sådana politiska klavertramp gjorde bra ifrån sig, men säger att ”Sahlin såg ut som en statsminister”.

Skrämmande var det när Reinfeldt påstod att klyftorna i Sverige minskar. På vilken planet lever karln? Han talar ju ofta och gärna om sina besök i verkligheten. Lyssnar han inte då eller besöker han bara de delar av samhället som kan bekräfta hans verklighetsbild?

Klimatfrågan kom med på ett hörn. På sin plats. Frågan är helt avgörande för vår framtid, men också för jobb och välfärd på kortare sikt. Debatten var klargörande. Reinfeldts viktigaste besked om hur Sverige ska klara klimatomställningen är att de inte vill höja skatten på bensin och inte införa kilomterskatt. Alliansens går trots det överhängande klimathotet till val på att inte ta ansvar för att minska Sveriges utsläpp! Om du tvivlar på om detta kan vara riktigt sant, läs Mats Engström här.

Mona Sahlin var här riktigt bra och orkade förklara hur viktigt det är för jobb och välfärd att vi ligger före i klimatomställningen. Reinfeldt närmast belyste att Sahlin och de rödgröna är de enda som tar ansvar för den viktigaste framtidsfrågan av de alla. Alliansen är emot de rödgrönas förslag och tänker inte vidta några egna för att minska Sveriges klimatutsläpp. En utmärkt saklig text om detta hittar du här. Den som överväger att rösta på alliansen bör fundera en extra gång på de naturkatastrofer vi sett de senaste åren och på om vi har råd att släpa efter när världens efterfrågan på produkter blir grönare och grönare. Mer om miljödebatten skriver MAts Engström.

Att Reinfeldt inte är intresserad av att lösa de utmaningar vi står inför, utan mest av att få fortsätta vara statsminister skriver Katrine Kielos utmärkt om idag i Aftonbladet.

Jonas Morian skriver om sin syn på duellen på Aftonbladet blogg.

Stellan Skarsgård berättade hur det är när privata sjukförsäkringar avgör om du får vård eller inte i Kungsan igår. Något att lyssna på för den som ännu inte förstått vad som pågår i sjukvården, där det numera i Stockholms läns landsting är plånboken som avgör vilken vård du får. Även om du råkar vara barn.

Nu gäller det. Vilket Sverige vill du ha?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6,  Expressen, Expressen2, Expressen3, svd1, svd2, svd3, DN1, Peter Andersson (som jag snor resten av länkarna ifrån), Alliansfritt, Reinfeldt om flygskatten
Alliansfritt: Reinfeldt har missat ökningen av klyftorna.
Roger Jönsson om Sahlins insats.
Peter Högberg med film om vad som står på spel.
– Röda Berget om blek Reinfeldt,
Mats Engström om miljödelen i debatten
– Johan Westerholm med duellanalys.