GMO-potatis – snart i Sverige

Financial Times rapporterade igår om att EU-kommisionen godkänt en GMO-potatis; Amflora. Potatisen innehåller en antibiotika-resistent gen. Potatisen har utvecklats av BASF för att användas som stärkelse i pappers- och textilindustri. BASF:s plan uppges vara att börja odla potatisen i Tjeckien, Sverige och Tyskland. Greenpeace Sverige skriver i sitt pressmeddelande att :

I Sverige har ett flertal provodlingar med Amflora-potatis genomförts, bland annat i Kristianstad, Luleå, Skara, Lidköping, Haparanda. Svenska stärkelseproducenten Lyckeby har varit drivande, och siktar på komersiell odling/../.

I FT:s artikel kan man också läsa något som var en nyhet för mig, nämligen att Barroso flyttat GMO-beslut från miljödirektoratet till konsument- och hälsodirektoratet. Uppenbarligen i syfte att slippa jobbiga invändningar om risker för biologisk mångfald och miljö.

Det är mycket oroande. Bara för att något är säkert att äta betyder det inte att det ska godkännas. Det kan finnas andra aspekter att ta hänsyn till. I fallet GMO är min största oro inte alls förknippad med att det skulle vara farligt att äta, utan just med att det finns stora miljörisker när GMO sprider sig i naturen. Vilket inträffar så fort man odlar GMO utanför rena forskarmiljöer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,