Ett hemskt fiasko

I DN:s pappersbilaga idag finns en bild som också återfinns på Aftonbladets webb (Foto: Henrik Montgomery/Scanpix) Bilden säger egentligen allt. Där sitter de, världens stora ledare. Men de ser plötsligt inte så stora ut längre. De har misslyckats. Världens framtid hänger på dem, och de klarar inte av det. Lena Mellin skriver på det temat i dagens AB.

Det hemska är att det inte handlar om dessa ledares politiska framtid utan om liv och död för helt andra människor. Och om möjligheten att leva ett gott liv i framtiden.

Mats Engström skriver att EU borde byggt bättre relationer till U-länderna. Han har rätt. Men det handlar inte bara om EU:s inställning till Kyotoprotokollet. Det blev bara droppen. Bägaren var redan full efter att EU, med den svenska regeringen i spetsen, vägrat lyssna på utvecklingsländernas kritik av såväl EU:s åtaganden på hemmaplan som bristen på finansiering.

Jens Holm skriver att inget avtal är bättre än ett dåligt avtal. Det kan vara så att ett rejält misslyckande som detta kan bli starten på något bättre. Om vi nu slipper ledare som står och slår sig för bröstet och är nöjda med något som inte räddar världen från klimathotet, kan det bana väg för att samma ledare har enklare att gå framåt än om de redan bundit upp sig vid en dålig överenskommelse. Men det är likväl oroande att man i Köpenhamn inte ens lyckats enas om vad man ska komma överens om vid ett senare tillfälle. Och dessvärre verkar såväl Obama och Xie Zhenhua (Kina) vara positiva till resultatet (svd).

Det största hoppet för framtiden är nog ändå att det är lönsamt att investera klimatsmart, och att det är enklare att minska utsläppen än många tror.

Maria Wetterstrand pekar på möjliga vägar framåt på DN debatt. Mp kommenterar också här i AB. Miljörörelsens kommentarer finns sammanfattade i DN.

AB, Svd, DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,