Dumsnålhet kan stoppa klimatavtal

I aip förra veckan skrev jag en krönika om hur EU:s ledare, inklusiver den svenske statsministern, gillar att peka finger åt Kina och USA, men själva inte gör det som krävs. Krönikan handlar också om hur underlåtenheten att ge utvecklingsländerna nya pengar för att klara klimatproblematiken är oansvarigt. Genom att inte ta ansvar nu skjuter världens ledare problem och kostnader på framtiden. Det är inte bara oansvarigt, utan direkt dumsnålt.

Aftonbladet rapporterar idag om ilskan hos de fattiga länderna över att vi i den rika världen inte vill ta ansvar för de problem som våra utsläpp orsakat och orsakar. Mats Engström säger Fram med pengarna, Reinfeldt. Jag har också skrivit mer om detta tidigare på bloggen och i Värmlands Folkblad.

Obama säger nu att han ska åka till Köpenhamn under de sista dagarna, då också de övriga av världens ledare är där. Det är positivt. Men jag skulle önska att åtminstone världens miljöminstrar åkte till Köpenhamn tidigare än de tänkt. Det verkar inte effektivt att samma förhandlare som nu förberett toppmötet i månader ska göra det i över en vecka till innan de som kan föra förhandligarna framåt ansluter. Men kanske behövs det drygt en vecka för att förhandlingarna ska hinna med att braka samman för att sedan ändå ”lyckas”?

Kan Obama överraska igen? EU:s ledare har stort folkligt stöd för att förhindra klimatförändringarna. Så icke Obama. Men kanske visar det sig att han ändå har modet?

Låt oss hoppas, för det är som Yvo de Boer, FN:s chefsförhandlare, sa vid dagens invigning: ”Tiden har kommit att leverera”.

Peter rapporterar redan idag om de många klimatskeptikerna i media. Jag är tyvärr övertygad om att under de här två veckorna av toppmöte kommer gruppen ”klimatskeptiker” vara gruvligt överrepresenterade i media (liksom i bloggosfärens kommentarsfält). Media älskar konflikter. Så självklart kommer de få forskare eller tyckare som har avvikande uppfattning att få större utrymme än de som delar den stora majorietetens uppfattning.  

Anders Ygeman och Mikael Karlsson har båda rätt när de idag uttalar sig i Aftonbladet.

AB, Svd, Svd2, Svd3, DN, DN2

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , Läs även andra bloggares åsikter om ,