Ska verkligen lobbyister skriva våra riktlinjer?

Vid sidan om mina ändringsförslag till miljödelen av de politiska riktlinjerna har jag också skrivit lite ändringsförslag till stycket ”5.1.2 Media, teknik och integritet i utveckling” i de Politiska riktlinjerna som partistyrelsen lägger som förslag till kongressen.

Partistyrelsens förslag till stycke inleds med ett citat från DN-debatt i november 2008. Citatet börjar:

Låt detta bli en ny startpunkt i svensk upphovsrättsdebatt där vi hjälps åt att sätta de viktiga värdena bakom upphovsrätten i fokus; förutsättningarna för professionellt kulturskapande och rätten att skörda frukterna av sitt eget arbete som musiker, filmskapare eller författare.

Artikeln är inte undertecknad av Svensk Filmindustri, Twentieth Century Fox, Warner Bros eller EMI Music AB. Den är istället undertecknad av 37 musiker, artister, författare, regissörer mm.

Som Europaparlamentariker är jag van vid lobbyister. Jag är van vid PR-bolag som vill påverka för en kunds räkning. Och jag är van att förhålla mig till deras argument och metoder.

Jag vet inte vilken PR-byrå som skev just den citerade artikeln på DN-debatt. Jag vet inte heller vilket bolag som betalt för den eller vad de fick betala. Men ett vet jag.

Om vi låter PR-byråer skriva våra politiska riktlinjer är vi illa ute.

På onsdag tycker jag att det är läge att börja försöka ändra på det. Vi måste som parti få en mer genomtänkt och ideologisk uppfattning i frågor som handlar om integritet på nätet. Vi ska inte hålla fast vid förlegade strukturer bara för att det finns starka ekonomiska intressen som vill detta. Däremot ska vi värna integriteten OCH kulturarbetares rätt att få betalt för sina verk.

Och vad är en kongress till för om inte just att förbättra partistyrelsens ideer på riktlinjer? 🙂

Fler som skriver om kongressen: Alexandra försnackar. In Your Face skriver om Mona och suckar över oseriös granskning. Veronica skriver om att Sverige slits isär. Peter skriver om det rödgröna alternativet i Stocklholm som idag presenterar sin ekonomiska polirtik på Brännpunkt. Alliansfritt Sverige har tittat lite på det borgerliga alternativet istället. Claes Krantz skriver om utrikespolitik. Här finns flera spännande frågor som kommer att segla upp till debatt. Inte minst Afganistan. S-Buzz samlar synpunkter.

En ny trend jag inte sett tidigare så mycket är ”Kongressbloggar” som Västmanland och Örebro. Om jag hinner ska jag följa och se vad kul som kan komma fram där…

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,