Det handlar om jobben – rösta för förändring

Jag och Ingvar Carlsson har torgmöte i Västerås.
Jag och Ingvar Carlsson har torgmöte i Västerås.

Första frågan i slutdebatten handlade om fildelning.

Frågan om integritet på nätet är stor, själv har jag skrivit min uppfattning här.

Men de två frågor som är viktigast i valet, och i debatten, är trots allt klimatet och jobben. Och dessa frågor hör samman. Om inte Europa ligger i framkant i klimatomställningen kommer vi ha svårt att konkurrera med andra länder när världens efterfrågan på grön teknik nu ökar.

Moderaterna påstod först att EU inte kan göra något åt jobben. När det föll så tryckte de ordet ”jobb” på sina valaffischer men det kom inte någon ny politik. Samma sak i miljöfrågan. Först motarbetar moderaterna en ambitiös miljöpolitik. Sedan trycker de upp ”miljö” på sina affischer. Utan att byta politik. Jag hoppas verkligen att väljarna genomskådar det.

Jag tycker det blev tydligt att den grundläggande skillnaden går mellan oss som vill investera Europa ur krisen och Moderaterna som inte vill göra det. Hökmarks idé är att om vi bara väntar lite så löser marknadskrafterna det mesta.  Men marknadskrafterna löser varken frågan om fler jobb,  rättvisa arbetsvillkor eller miljöfrågan. Till det behövs en socialdemokratisk politik för investeringar i sådant som både ger jobb och minskade klimatutsläpp, samt stärkta fackliga rättigheter så att principen om lika lön för lika arbete kan upprätthållas. 

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,