Margot: Rösta in fler kvinnor

Margot tillsammans med alla vi kvinnor i socialistgruppen i Europaparlamentet
Margot Wallström tillsammans med alla oss kvinnor i socialistgruppen i Europaparlamentet

I senaste numret av Morgonbris, s-kvinnors tidning, skriver Margot Wallström en krönika om jämställdheten och Europavalet. Hon skriver:

Vi måste också stärka kvinnors närvaro i Europapolitiken och rösta in fler kvinnor i Europaparlamentet. Bara en tredjedel av ledamöterna i EU-parlamentet är kvinnor medan kvinnorna utgör hälften av väljarkåren. Så logiskt sett borde hälften av de folkvalda politikerna vara kvinnor. Kvinnor och män måste ha lika mycket att säga till om i EU.

Men spelar det nån roll om det är kvinnor eller män som sitter i Europaparlamentet?

Min erfarenhet är att det spelar stor roll för vilka frågor som diskuteras och vilka perspektiv som får vara med i diskussionen. Men det är klart, alla kvinnor driver inte på för ökad jämställdhet.

Igår skev jag, Claes Borgström och Jytte Guteland en debattartikel om just jämställdhet inför EU-valet i UNT.

Skillnaden mellan oss och Moderaterna är mycket tydlig. Vi skriver:

I Sverige fokuserar regeringen på reformer som vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster, reformer som ökar det ekonomiska gapet mellan män och kvinnor.

I EU driver moderaterna fram parlamentariker som abortmotståndaren Anna Záborská som ledare för jämställdhetsutskottet. Själva förklarar moderaterna sitt agerande med att jämställdhetsarbetet inte hör hemma EU.

Vi som skriver detta tror i motsats till moderaterna att en aktiv politik kan göra skillnad.

När man funderar över vilket parti man ska rösta på och vem man ska kryssa kan det vara bra att ta på sig jämställdhetsglasögonen en stund. Man kanske ser nya saker.

Vem vet?

Fler som berättar om varför de röstar S: Mitt i Steget, Robert Noord, Erik LaaksoViktorPeter Andersson, Andreas Sjölander, In Your Face, Haningeposten blogg, Lowdin i Bromma, Mitt i Steget, Johanna Graf, Peter Andersson,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,