De Sociala Demokraterna

Läser på [s-buzz] att vi socialdemokrater är bra på sociala medier. Johan skriver:

YouTube (Källa: tubemogul.com samt youtube.se) :
S
• 214 uppladdade klipp
• 748 533 ackumulerade visningar på dessa klipp
• 924 kommentarer
(…)

M
• 89 uppladdade klipp
• 55 736 ackumulerade visningar på dessa klipp
• 348 kommentarer
(måndag morgon)

Kul statistik. Mycket mer finns på [s-buzz].

Att vi ligger före Moderaterna vad gäller sociala medier kan ha att göra med att vi helt enkelt är mer sociala en Moderaterna. Det hörs ju om inte annat på namnet 🙂

Seriöst tror jag faktiskt att det kan ligga något i det, inte namnet men väl sättet vänster och höger fungerar. På nätet och utanför.

Jag hörde en amerikansk bloggare (som jag glömt namnet på) försklara det som två skilda politiska kulturer som bara blir tydligare på internet.

Högern i USA har sin ”talk radio” eller Fox News med tydliga högerdebattörer som kör ett tydligt budskap. Sedan reproduceras detta budskap bland folk och i bloggvärlden ganska konsekvent. Fokus ligger på envägskommunikation och att upprepa vad som sägs uppifrån. Ibland har jag känslan av att högerdelen av bloggosfären fungerar ungefär likadant, som i angreppen på Mona.

Vänstern däremot, ägnar sin tid på nätet med att bråka med varandra eller bråka med sin egen ledning. När partiledningen kommer med utspel stöts och blöts de, diskuteras och sägs emot. Att bara rakt av säga efter ledningen är inte ens ett alternativ. Detta skapar större interaktivitet och blir mer socialt med fokus på att bygga relationer. Ett tydligt exempel i Sverige är portalen www.s-bloggar.se.

Dessa två kulturer syns även här. Högern är mer strömlinjeformad och dunkar ut ett tydligt budskap. Vänstern ifrågasätter sig själv och debattens vågor går höga. Jag tror delvis det är därför vi är mer framgångsrika på nätet. Som forum kräver det interaktivitet och dialog för att bli bra.

Moderaterna kontrar med TV-reklam, deras egen variant av ”Talk radio” där de nu får stora pengar får tala ostört och oklippt till väljarna. Inte med.

Jag tror vår strategi är bättre i längden.

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,