Vill Piratpartiet legalisera knark?

[Uppdaterad] Jag lyssnade på Brunchrapporten i P3.

Piratpartiets förstanamn Christian Engström får, på tal om att de säger att de ska rösta med sin partigrupp om de kommer in i Europaparlamentet, frågan:

Men om det skulle komma upp kontroversiella frågor som legalisering av prostitution eller legalisering av vissa former av narkotika och de här grupperna skulle säga ja till det, då säger ni också ja till det?

Han svarar då:

Ja, då trycker vi på den knappen. Men jag vet faktiskt inte vad de grupper står i de frågorna, eller om de kommer bli aktuella på EU-nivå under mandatperioden.

Va?

Piratpartiet säger sig vilja vara med i den gröna eller liberala gruppen så frågan är högst relevant.

Christian Engström vet visserligen inte vad de grupper han vill vara med i i Europaparlamentet står för men han är inte beredd att på stående fot ta avstånd från ”legalisering av prostitution eller legalisering av vissa former av narkotika”.

Jag tror Piratpartiet missförstått hur en grupp i Europaparlamentet fungerar. Visst har grupperna många saker gemensamt inom sig men det finns också starka spänningar och åsiktsskillnader inom grupperna. Det finns inte som i Sverige en partilinje att gömma sig bakom. Dessutom förs diskussioner inom partigrupperna innan beslut fattas. Vilken linje ska Piratpartiet driva då? Ytterst faller ansvaret på den enskilde ledamoten. I alla frågor.

Både legalisering av sexköp och legalisering av vissa droger är en ständigt aktuell diskussion i Europaparlamentet. I Sverige har vi varit överens över partigränserna om att legalisering av narkotika är farligt. Att det ökar missbruket, särskilt bland unga. Även i fråga om legalisering av sexköp finns idag en tydlig svensk uppfattning. Men en väljare som röstar på Piratpartiet riskerar alltså att lägga sin röst på ett parti som stödjer legalisering av droger och avkriminalisering av sexköp.

Alla partigrupper tycker generellt också att det ska vara mer jordbruksstöd än de svenska ledamöterna i samma grupp.  Jag antar att Piratpartiet kommer att följa sin partigrupp även i dessa frågor och rösta för mer jordbruksstöd?

Det är onekligen ett riskprojekt att rösta på Piratpartiet.

Även Politikerbloggen har uppmärksammat detta.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,