Facit: ökade orättvisor löste ingenting

I valrörelsen sa Fredrik Reinfeldt:

Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb.

Sen kom massarbetslösheten. Inte än i Stockholm, men risken för ökad arbetslöshet och ett ras i välfärden blir allt mer överhängande även i Stockholmsregionen.

För att möta detta borde regeringen valt en aktiv linje med investeringar i utbildning, forskning, infrastruktur och klimatsmart teknik. Istället valde man att vänta och se.

För välfärden är läget särskilt allvarligt. Under 2009 ger regeringen ingenting, inte en krona, extra till kommuner och landsting. Vi som är, eller i mitt fall har varit, kommun- eller landstingspolitiker vet vad det innebär. När budgeten nu tas under våren kommer den att innebära stora nedskärningar. Dessa kommer många gånger inte att synas förän i början av 2010.

För att möta jobbkrisen och raset i välfärden lägger idag socialdemokraterna sin vårmotion vilken presenteras DN-debatt.

Mona Sahlin och Thomas Östros skriver:

Jobben är den viktigaste frågan för oss socialdemokrater. Klarar man inte jobben då klarar man inte ekonomin eller välfärden. När över en halv miljon människor möter arbetslöshet undergrävs de offentliga finanserna. I år beräknar regeringen att staten behöver låna 186 miljarder kronor för att täcka kostnaderna för de omfattande ofinansierade skattesänkningarna och de kostsamma effekterna av den växande arbetslösheten.

Regeringen har konsekvent satt sänkt skatt före investeringar för nya jobb. Nu när investeringarna behöver göras är pengarna slut. Det är ett aktivit val man gjort och det är fullkomligt ansvarslöst mot både jobb och välfärd.

Fredrik Reinfeldt gick till val på att ökade orättvisor, eller ”skillnader” som man sa, skulle ge fler jobb. Nu har vi sett resultatet. Mona och Thomas skriver vidare:

Nu växer arbetslösheten i Sverige dubbelt så snabbt som genomsnittet i EU. Svensk ekonomi utvecklas sämre än nästan alla jämförbara länder, bara Irland, Estland och Lettland hade sista kvartalet år 2008 en sämre ekonomisk utveckling enligt Eurostat.

Om ökade orättvisor var lösningen, varför går det så mycket sämre för oss än för jämförbara länder? Varför är ungdomsarbetslösheten nästan högst i Europa och varför ökar arbetslösheten snabbare här?

Thord skriver om detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,