Idag tror jag på Sifo

Olika opinionsmätningar trillar in i strid ström. Idag kommer en Skop där borgerligheten leder och en Sifo där det rödgröna laget leder.

Till GP säger Toivo Sjören från Sifo:

Socialdemokraterna är tillbaka i den situationen där man har svårt att tala med storstadsväljarna

Han pekar på att vi i Göteborg med kranskommuner ligger under med 10 procent och med 13 procent i Stockholm medan vi leder med 5 procent i Malmö. Problemet är att vi inte når tjänstemannaväljarna.

Det är nog en ganska korrekt beskrivning Sifo ger även om den inte är så rolig.

Nu är det inte bara vi som har problem. De borgerliga småpartierna står i allt väsentligt och stampar med allt mer konstiga strategier som följd.

Men vi gör nog klokt i att lyssna på Sifos analys. I Stockholmsregionen är tjänstemannaväljarna i stor majoritet. Om vi inte kan vända på det förtroendeglapp som uppstått så kommer vi inte att vinna.

Jag tror det finns i huvudsak tre saker som måste göras för att nå dessa väljare.

Det första är att vi måste ha en politik som löser de problem som de möter i sin vardag. Jag tror exempelvis att förskolan är en fråga som är viktigare än vad många tror. Som barnfamilj cirklar livet kring hämtningar och lämningar på förskolan, vård av sjukt barn med mera. Om vi kan visa på en politik för en mer flexibel förskola, som anpassar sig till var folk bor med korta avstånd, med små barngrupper och bra pedagogiskt innehåll tror jag mycket är vunnet. Min erfarenhet är att de borgerliga partierna konsekvent missköter de frågorna. Vi är ett parti av föräldrar, vi måste visa det. Det privata är faktiskt fortfarande politiskt.

Det andra är att vi måste förändra vårt tonläge så att vi pratar mer framtid och färdriktning och mindre blir recensenter som sitter på läktaren och kommenterar. Detta tror jag delvis löser sig vid jobbkongressen i höst men vi måste då verkligen våga ta tag i de frågor som även de väljare vi nu verkar tappa tycker är viktiga.

Det tredje är att vi måste hålla i och utveckla vår tro på hållbar utveckling. Människor är oroliga för klimatet, men också för kemikalier i mat, nappflaskor och leksaker. Vi vill kunna bada och fiska i Östersjön, andas ren luft i storstan och gå i skogen. Och framför allt, människor fattar att det är genom att utveckla ny miljöteknik som vi kan öka vår konkurrenskraft och klara jobb och väldfärd i framtiden.

Moderaten Göran Pettersson verkar tro på Skop istället och Peter funderar kring om det snart är Monas tur att vara ”The comeback kid” i media.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,