Fler i riksdagen borde blogga

I dagens DN har man gjort en undersökning om de bloggande riksdagledamöterna. Resultatet är i korthet att få kommenterar dem. Slutsatsen finns redan i rubriken där man skriver om ”minimalt intresse”, SvD varierar lite och skriver om ”lamt intresse”.

Det är väl ganska tveksamt om man verkligen kan resonera så. Bara var fjärde riksdagsledamot, 83 av 349, bloggar enligt DN. Var och en av dem når garanterat fler än vad de gjort utan sin blogg.

En genomsnittligt torgmöte når en handfull. En flygbladsutdelning når många, men hur många läser och tar till sig? Knacka dörr i ett bostadsområde når kanske ett hundratal på en kväll. Att ringa väljare är effektivt, men samtidigt ogillar många att man ringer hem till dem. Det här är traditionella politiska metoder som är bra och som vi måste fortsätta med.

Det politiska bloggandet kan vara ett komplement till detta, ett sätt att nå de mest intresserade som själva vet hur de hittar information eller som vill ha direktkontakt med en politiker.

Kan man då bara räkna kommentarer, som DN gjort?

Nja, min erfarenhet är snarast att man får många kommentarer om man skriver om något många har starka åsikter om eller där folk har direkta frågor till just mig. Och i många fall får man inte öppna kommentarer på bloggen utan mail när folk vill framföra synpunkter och ställa frågor. Jag tror bloggandet blir en dörr till ett mer öppet förhållningssätt till politiker, som gör att fler vågar ta kontakt och påverka.

Jag hoppas att de 83 som ändå bloggar i riksdagen inte blir avskräckta utan fortsätter blogga. Och jag hoppas de följs av ett par hundra till.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,