Varför svarar inte Reinfeldt på om han kan tänka sig regera med stöd av SD?

[Uppdaterad] SD har fått stor uppmärksamhet efter att P1 kaliber gjort en serie avslöjanden om partiet. Den demokratiska fernissa man försökt anlägga har ramlat av och den främlingsfientliga politiken och rasistiska människosynen ligger i öppen dager.

Detta tillfälle väljer Göran Hägglund för att berätta att han kan tänka sig regera med stöd av SD. Dagen citerar KD-ledaren:

Sen är det ju så att om svenska folket i ett val väljer in politiska partier och vi får en situation där vi har svårt att ordna en regering, alltså Sverige måste regeras, jag vill aldrig ha ett organiserat samarbete med partiet, men, vi måste se till att vi har en regering. Därför går det aldrig att säga att man aldrig någonsin kommer att finnas i samma parlament som SD, då finns det en möjlighet för en Alliansregering att fortsätta och regera och SD har då möjlighet att antingen fälla den sittande regeringen, alliansregeringen, eller att stötta en s-regering och då… Så att det går inte att utesluta om vi hamnar i en svår situation.

Som Kulturbloggen konstaterar verkar inget annat större medium uppmärksammat detta. Jag kan verkligen höra Reinfeldt säga samma ord:

…men, vi måste se till att vi har en regering.

Men Reinfeldt verkar ha bestämt sig för att inte säga det innan valet. Han skickar istället ut partisekreterare Per Schlingmann som bara upprepar att moderaterna har en policy att inte samarbeta. Han gör det trots att alla vet att moderaterna sitter vid makten i Karlskrona och Landskrona med stöd av Sverigedemokraterna. Och hitills har han kommit undan med det.

Jag tycker det är konstigt. Jag förstår inte varför media inte pressar Schlingmann och Reinfeldt hårdare på ett svar. Det är ändå själva regeringsfrågan det handlar om.

Om man ska tro de mätningar som nu publiceras kan SD mycket väl bli vågmästare. I så fall är Reinfeldts enda chans att fortsätta som statsminister att be om passivit eller aktivt stöd av SD.

Om den policy de hänvisar till hindrar uppenbarligen inte Moderaterna att regera med stöd av SD i Karlskrona och Landskrona, varför skulle den göra det i Sveriges riksdag?

Varför svarar annars inte Reinfeldt på denna enkla fråga?

Andra som tänkt till och kommenterar detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,