Vem betalar för skattesänkningarna?

Igår kom en ny rapport från KI, som visar på det skriande behovet av insatser från regeringen för att rädda ekonomin, jobben och därmed välfärden. Reinfeldt menar som vanligt att han av budgetskäl inte kan investera något. Det han egentligen menar är att han inte har råd på grund av alla skattesänkningar som han har prioriterat högre. De senaste skattesänkningarna lånade han ju till och med pengar till.

Just nu är det varseln i tillverkningsindustrin som märks mest. Men väldigt snart kommer varselvågen till kommuner och landsting om inget görs. Hur har Sverige råd att inte investera i jobb, kunskap och klimatomställning i denna situation?

Sedan jag fick barn är jag förstås än mer beroende av att välfärden fungerar. På ett rent personligt plan är jag orolig för vad som ska hända på sonens dagis när kommunen börjar säga upp personal för att ekonomin inte går ihop. Ska de bli ännu fler än 18 småbarn i gruppen? Hur ska det fungera?

Arbetslöshet och sjukdom slår i stor utsträckning blint. Det är inte bara den arbetslöse eller sjuke som drabbas, utan hela familjer. Att det finns ekonomisk trygghet när man blir arbetslös eller sjuk är viktigt för att man ska våga blicka framåt, för att kunna gå vidare. Men det är också viktigt för barnen i familjen. 

Om arbetslösheten blir över tio procent som KI förutspår, kommer barn i många familjer att drabbas hårt. Samma barn kommer tillsammans med ännu fler barn att få en sämre utbildning och sämre omsorg i skola och förskola. 

Samtidigt har många höginkomsttagare fått stora skattesänkningar.

Det är ditt val Fredrik Reinfeldt.

Definitivt inte mitt.  

Läs gärna Kerstin Alnebratts s-krönika i GP på samma tema.

Andra som skriver om detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,