Väljarna är i vårt lag, det är inte det sämsta.

Flera har redan diskuterat Synovate Temos mätning av väljarnas viktigaste frågor som presenterades vid fokus debatt igår mellan Per Schlingmann och Ibrahim Baylan.

Den viktigaste frågan är jobben. Eftersom den scoialdemokratiska strategin är att prata om just jobben är detta naturligtvis goda nyheter. Att regeringen gör allt för att undvika frågan och prata om allt annat mellan himmel och jord är förståligt eftersom de misslyckats så totalt. Samtidigt får man nog svårt att bli omvald om man fortsätter ignorera viktiga samhällsproblem.

Jag fäste mig vid en sak Schlingmann sa igår. När Ibbe berättade om Schlingmanns blogg där han konsekvent undviker att prata om arbetslöshet, varsel och jobbkris kontrade Schlingmann med att det ju var hans valledarblogg inför valet till Europaparlamentet. Det är ett konstigt svar.

Som Calle Fridén konstaterar är jobben vår EU-fråga. Vad är det Moderaterna tänker prata om?

EU:s ministerråd som domineras av borgerliga regeringar, däribland den svenska, har nu beslutat sig för att ställa in ett planerat toppmöte om jobben i maj. Istället blir det ett mindre möte med den s k trojkan. Har de borgerliga samma strategi – att undvika att sätta jobben i fokus i hopp om att väljarna ska diskutera annat istället – i hela Europa? Det verkar onekligen så.

Men utan jobb, inga skatteintäkter till kommunerna och när människor står utanför a-kassan, blir kostnaderna för socialbidrag högre i kommunerna. Därför är jobbfrågan också en välfärdsfråga. Att inte göra något åt jobben är att riskera välfärden. Vad det innebär i form av sämre kvalitet i förskola, skola, och vård kan vem som helst räkna ut. Men trots detta väljer alltså regeringen skattesänkningar före investeringar i jobb och välfärd.

Kerstin Alnebratt skrev en lysande krönika i GP om detta igår.

När det gäller Synovate Temos mätning fäste jag mig också även vid att när 34 procent av väljarna tyckte jobben var viktigast så tyckte hela 22 procent att miljö/klimat är det. Det gör miljö/klimat till den näst viktigaste frågan. Det glädjer mig.

Sanningen har länge varit att miljöfrågorna och klimathotet blir mindre viktigt för väljarna i tekt med att jobben och ekonomin blir viktigare. Nu verkar det sambandet vara brutet. Och jag tror att det är uppenbart för allt fler att jobben och miljö/klimat hänger ihop.

Myten, som Moderaterna gärna sprider, att miljö och jobb står mot varandra håller på att spricka. Det är inte ny teknik och tydliga krav på en grön omställning som hotar jobben. Jobben hotas av gammal teknik och brist på anpassning. Att ta på sig ledartröjan i klimatfrågan betyder också att man tar på sig ledartröjan i att investera i framtidens jobb och framtidens tillväxt. I den globala konkurrensen vinner den som tar täten, inte den som sackar efter.

Väljarna är i vårt lag. Det är ett bra utgångsläge.

Jobbävningen fortsätter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,