Är det verkligen smutskastning att prata om jobben?

Jag på besök hos IFMetall i Gislaved
Jag på besök hos IFMetall i Gislaved

För ett tag sen besökte jag IFMetall i Gislaved. Gislaved är grannort till Anderstorp där jag är född och uppväxt. Det ligger i hjärtat av Småland, ett område som nog de flesta förknippar med låg arbetslöshet, Gnosjöanda och kanske lite småländsk sparsamhet.

Men någonting har hänt. Arbetslösheten stiger nu, även i de småländska orter som hitills ofta varit förskonade. Det är inte så att Gislaved inte sett nedläggningar och varsel förut. Gummifabriken i Gislaved, ”Gummis” kallad, lades ju som bekant ner 2002.

Men många som blev arbetslösa då fick ändå nya jobb i alla de olika småföretag som finns i närheten. Nu är läget ett annat. När stora bolag som Volvo och Saab hamnar i svårigheter slår det direkt mot alla underleverantörer och utan efterfrågan får även Gnosjöandans hjärtland stora problem. Och detta är ändå bara inledningen av krisen. Mängder av familjer har redan drabbats.

Jag tänker på det allt mer bekymmersamma läget när jag läser att moderaternas partisekreterare Per Schlingmann anser att det är smutskastning att prata om jobben. Att försöka prata bort regeringens ansvar verkar vara standard, även i bloggosfären.

Bakgrunden är att socialdemokraternas strategi som Expressen skrivit om. Strategin är att prata om jobben.

Regeringen gick till val på jobben. Jonas Morian påminde för ett par dagar sen om att Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2006 sa:

Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb.

Ett citat som Expressen grävt fram och som nu sprids över nätet.

När jag läser Schlingmanns, och andra borgerliga debattörers, reaktion på socialdemokraternas strategi kommer jag att tänka på vad en av John Mccains topprådgivare i den amerikanska valrörelsen sa om ekonomin:

If we keep talking about the economic crisis, we’re going to lose.

De är ungefär lika främmande för vad som är viktigt i människors vardag. Citatet blev bevingat och Mccain fick äta upp det hela vägen fram till valdagen. Jag tror Schlingmans påstående att det är smutskastning att prata om jobben går tillbaka på samma tanke. Han vet att om vi fortsätter prata om jobben så kommer Moderaterna att förlora. De gick till var på fler jobb och sa att de skall bedömas efter hur de klara jobben. Nu riskerar arbetslösheten att bli 10 procent. Ska vi då inte tala om att regeringen blundade inför den kommande krisen och istället blåste på med skattesänkningar? (Läs gärna Eric Sundströms ledare i Aip delvis på detta tema.

Men tanke på moderaternas nedskärningar i skolan och sjukvården så tyckar han nog snart det är smutskastning att prata skola och sjukvård också.

Vad Schlingmann inte verkar vilja ta till sig är att politik faktiskt är på riktigt. Jobben är inte en fråga om ”simpel valstrategi” som Peter Andersson uttrycker det.

Bland oss som faktiskt tycker politik är på riktigt fortsätter något som Johan Ulvenlöv på [s-buzz] döpt till en ”Jobbävning”. Jag vet inte riktigt hur man definerar en ”bävning” men uttrycket är träffande. Bävningen pågår bland annat här, här, här, här (med en sångtext), här, här (med en film) här, och inte minst här (SCB).

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Jag har föresten placerat min blogg i Handenbloggkartan.se!