Välkommet besked om kärnkraften

[Uppdaterad]

På dagens DN-debatt skriver vänsteralliansens ledare att ”Kärnkraften blir kvar tills den kan ersättas”. Svd sätter nästa motsatt vinkel i sin rubrik ”Oppositionen vill byta ut atomkraft” vilket känns som en bra illustration till hur rörig frågan verkar ha blivit. Aftonbladet har den upplysande rubriken: ”Rödgrönt ja och nej till kärnkraft”. Henrik Brors på DN konstaterar att det är ett steg framåt för de rödgröna.

TT försöker Maud Olofsson sig på den egna vinkeln att de rödgröna egentligen inte är överens trots att de själva tycker det.

De tre partierna skriver:

Våra tre partier är angelägna om en bred energiöverenskommelse. Vi deklarerar därför tydligt att vi efter nästa val avser att bjuda in till nya energisamtal för att arbeta fram ett brett förankrat och hållbart beslut om den svenska energipolitiken. Detta om vi får väljarnas förtroende 2010.

Det är ett viktigt besked. Efter Centerpartiets omsvängning och det farsartade sätt regeringen försökt sköta energiförhandlingarna med oppositionen har svensk energipolitik befunnit sig i något slags limbo. Den enda förändringen från tidigare har varit att vi inte längre haft en blocköverskridande energiuppgörelse Detta är farligt för både industrins konkurenskraft och utvecklingen av hållbara och förnybara energikällor.

Vidare skriver vänsteralliansen:

Kärnkraften vill vi successivt fasa ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering.

Idag har Sverige ett elöverskott. Men om vi ska kunna vara trovärdiga med en omställning till ett hållbart samhälle är det bra att vi nu tydligt slår fast att en avveckling av kärnkraften sker i den takt som vi kan effektivisera energianvändning och bygga ut förnybara energikällor.

Detta är modern energipolitik. Jag hoppas att de borgerliga partierna efter nästa val är beredda att släppa taktiserandet och återgå till en seriös diskussion om vår framtida energiförsörjning.

Andra om detta: Sjölander, Jonas Morian, Röda berget

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,